U kunt er voor kiezen om uw gouden handdruk te gebruiken om een Direct Ingaande Lijfrente (DIL) aan te kopen. Dit gebeurt als u het wenselijk vindt dat u de ontslagvergoeding krijgt uitgekeerd als aanvulling van de inkomsten.
In dit geval stort uw ex-werkgever het gehele bedrag bruto direct op de rekening van de verzekeringsmaatschappij. Deze verzekeringsvorm keert periodiek (jaarlijks, per kwartaal of maandelijks) een vooraf afgesproken bedrag uit. Deze uitkeringen kunt u dus direct als inkomensaanvulling gebruiken. 

In het verleden werden veel lijfrente verzekeringen of lijfrente koopsommen afgesloten. Zo kon een fiscaal voordeel worden behaald.  Met het vrijgekomen (geëxpireerde) kapitaal moet iets gebeuren. Er kan gekozen worden voor een uitkering via de aankoop van een direct ingaande lijfrente of eenmalige uitkering. 

Een contraverzekering kan hierbij heel handig zijn. Stel: U heeft jaren premie betaald voor een lijfrenteverzekering en een aardig kapitaal bij elkaar gespaard. U laat de lijfrente vervolgens uitkeren, maar komt dan (plotseling) te overlijden. Buiten het verdriet van uw nabestaanden kan er nog een ander verdriet zijn; de resterende uitkeringen komen te vervallen aan uw verzekeraar. Deze hoeft immers niets aan hen uit te keren als u dit niet heeft afgedekt met een contraverzekering.