Vermogensopbouw
Vermogensbescherming

Pensioen voor de zelfstandig ondernemer
Wat een goed pensioen vindt hangt af van uw situatie. Veel zelfstandigen gaan na hun pensioen in inkomen fors achteruit. Het is dus belangrijk om hier tijdig bij stil te staan en zo nodig een aanvullend pensioen op te bouwen. Er zijn een aantal manieren dit te doen.

Pensioenregeling voortzetten

Zegt u uw baan op om als zelfstandige of ZZP-er te gaan werken? U kunt dan in sommige  gevallen nog voor een periode van 10 jaar op vrijwillige basis de pensioenregeling voortzetten, op eigen kosten uiteraard. Of dit voor u mogelijk is hangt af van de pensioenregeling.

Oudedagsreserve opbouwen
Als zelfstandige ondernemer kunt een oudedagsvoorziening vormen via de oudedagsreserve. Deze oudedagsreserve vindt u terug op de balans van de onderneming. De oudedagsreserve  is een manier om belastingheffing uit te stellen. De belasting over het gespaarde inkomen betaalt u pas later.

Lijfrenteverzekering
Sparen voor de ouderdag via een lijfrenteverzekering is ook mogelijk. Voor ondernemers zijn er extra mogelijkheden om een deel van de oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente. En bij het staken van de onderneming kan de stakingswinst worden omgezet in een lijfrente. In de Wet IB 2001 is een speciale faciliteit opgenomen voor de IB-ondernemer ten behoeve van zijn ouderdag. Jaarlijks kan de ondernemer 12% van de winst reserveren voor een oudedagsreserve. De reservering voor 2009 is maximaal € 11.590. Ieder zelfstandige ondernemer is uniek in zijn vak en er bestaat geen standaard advies voor alle ondernemers. Onze adviseurs weten hoe u dit fiscaal gunstig doet.