Vermogensopbouw
Vermogensbescherming
Deze optie is vooral interessant als er geen directe noodzaak is tot aanvulling van de inkomsten. Zo kunt u de gouden handdruk bijvoorbeeld gebruiken als pensioenvoorziening. Een andere mogelijkheid is dat de lijfrente-uitkering u de ruimte geeft om in de toekomst eerder te stoppen met werken. Als met de gouden handdruk een lijfrente moet worden aangekocht, wordt de ontslagvergoeding direct gestort bij een levensverzekeraar of een pensioenfonds.

In het verleden werden veel lijfrenteverzekeringen of lijfrente koopsommen afgesloten. Zo kon een fiscaal voordeel worden behaald.  Met het vrijgekomen(geëxpireerde) kapitaal moet iets gebeuren. Er kan gekozen worden voor een uitkering via de aankoop van een uitgestelde lijfrente of eenmalige uitkering. 

Een contraverzekering kan hierbij heel handig zijn. Stel: U heeft jaren premie betaald voor een lijfrenteverzekering en een aardig kapitaal bij elkaar gespaard. U laat de lijfrente vervolgens uitkeren, maar komt dan (plotseling)te overlijden. Buiten het verdriet van uw nabestaanden kan er nog een ander verdriet zijn; de resterende uitkeringen komen te vervallen aan uw verzekeraar. Deze hoeft immers niets aan hen uit te keren als u dit niet heeft afgedekt meteen contraverzekering.